Lämmin ateria yhdelle – ei tekosyitä

Helppoa, nopeaa ja ravitsevaa! Mutta että tehdä nyt yhdelle, mikä vaiva?! Totuus on, että siinä se tulee kuin useammallekin ja kyllähän sitä itsestään kannattaa pitää erityistä huolta. Tässä muutama helppo vinkki ja kalakasvisaterian valmistus sekä kuvina että varsin helppona reseptinä.

Mieti vähän etukäteen mitä tekisi mieli syödä ja jos inspiraatio tulee vasta kaupassa googlaa äkkiä puhelimella vaikkapa ’lohimedaljonki valmistus’ ja saat monta ohjetta hetkessä eteesi. Broilerin filee, porsaankyljys, naudan pihvi; kaikkien kanssa sama juttu. Pieniä paketteja löytyy ja palvelutiskeiltä saa vaikka yhden siivun kunhan vaan kysyy. Kasvisvaihtoehdoissa riittää myös – osta härkistä, nyhtökauraa tai vaikkapa quornia. Kaikkiin löytyy helposti ohjeita, jopa pakkauksista. Siitä vaan vilkaisemaan mitä muuta tarvitset. Uskallan vinkata, että unohda valmisruoat ja pitsat. Itse valmistamalla saat lähes samassa ajassa ruoan, jonka sisällön tiedät aivan varmasti. Eikä varmastikaan haittaa jos seuraavana päivänä ruoka olisikin lämmitystä vaille valmis.

Tällä kertaa valmistin vartissa maittavan ja ravitsevasti terveellisen ruoan vain itselleni enkä todellakaan ole tunnettu erityisistä ruoanlaittotaidoistani. Tarvitsen kuitenkin vähintään yhden lämpimän ruoan, mielellään kaksi joka päivä, jotta tunnen voivani hyvin. Kylmä ruokaisa salaatti on toki hyvä vaihtoehto sekin mutta sanotaan, että lämmin ruoka sulaa paremmin ja näin ollen uskon myös ravintoaineiden imeytyvän myös paremmin.

KATSOTAANPA TÄMÄ KALAKASVISATERIAESIMERKKINI

Ostin kalatiskiltä kirjolohen palan, pakkasesta kasviksia sekä sitruunan. Kotona olikin valmiiksi pippuria, suolaa ja ruokaöljyä.

Ruoan valmistamiseen menee siis noin 15 minuuttia ja lautasella on valmiina hyvät kalaöljyt sekä kuitupitoinen ja proteiinirikas ateria eikä tee mieli turhia herkkuja kun vatsa on täynnä. Kalan paistoin uunissa ja kasvikset höyrytin kattilassa.

Siivu kirjolohta
Kukkura kasviksia
Puolikas sitruuna
Ruokaöljyä
Pippurisekoitusta
Suolaa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa lohisiivun keskelle viilto nahkaan asti ja käännä siivut niin, että nahka jää keskelle medaljongin malliin. Kaada päälle loraus ruokaöljyä, purista sitruunan puolikkaasta sitruunaa ja ripottele lopuksi pippurisekoitusta ja suolaa. Anna kalan odottaa hetki.

Laske kattilan pohjalle vettä sen verran, ettei erillinen höyryalusta kastu. Jos sinulla ei ole sellaista käytä vaikkapa isoa siivilää. Lataa siihen haluamasi määrä kasviksia valmiiksi. Kun uuni on lämmennyt ja vesi kiehuu kattilassa, laita kala uuniin ja kasvikset höyryalustassaan kattilaan. Laske lämpöä kattilassa niin, että kasvikset kypsyvät rauhassa kattilan höyryssä. Seuraa molempien kypsyyttä kokeilemalla ja maistamalla. Omasta ateriastani häviää aina jonkun verran valmistusvaiheessa – vesikielellä maistelen lisää!

Lohi valmistui oltuaan noin vartin uunissa. Kasvikset alle kymmenessä minuutissa mutta ne pysyivät hyvin lämpimänä kattilassa kansi kiinni. Seuraa siis, että kasvikset pysyvät kiinteinä mutta ovat suutuntumalla pehmeitä. Porkkana vaatii vähän enemmän aikaa. Jos sitruuna on mieleesi purista vielä loput mehut puolikkaasta molempien päälle kun olet nostanut ne lautaselle. Maustaminen on viimeinen makuasia. Kasviksiin voit myös lisätä vähän suolaa tai muuta maustetta, itse pidän niistä sellaisenaan. Ja nyt, syö ja nauti!

RAVINNON LAATU ON TÄRKEÄ KEHITTYMISEN JA HYVINVOINNIN VUOKSI

Kuituja saadaan hiilihydraateista ja niitä on toki monenlaisia. Itse haluan korvata etenkin valkoiset riisit, pastat ja perunan kotimaisilla tuoreilla kasviksilla. Jos laitan riisiä tai pastaa valitsen aina tumman riisin tai täysjyväpastan. Kasviksista esimerkiksi pavuissa on lisäksi paljon proteiinia. Jos olet oikein innokas niin pakasteiden sijaan on hyvä ostaa kaikki tuoreena ja lähteä pilkkomalla liikkeelle. Pakasteissa on se hyvä puoli, että ne säilyvät pakastimessa ja voit ottaa vain sillä hetkellä tarvitsemasi määrän.  Kaupat ovat pullollaan erilaisia vaihtoehtoja. Sinne vaan tutkimaan. Jos haluat pysyä puhtaasi kotimaisissa, haasteena onkin varmistua alkuperästä. Kaikissa pakkauksissa sitä ei kerrota. Kalasta puheenollen hyviltä kalatiskeiltä löytyy vaikka mitä. Tänään olisin toki voinut valita vaikkapa kuhan mutta kun lohta teki mieli sitä oli siis saatava.

Lue lisää ravitsemuksen voimaportaista artikkelistani: Hei miten syöt?

Ideana tässä artikkelissani on helppous ja terveellisyys! Ei tekosyitä jatkuvaan ulkonasyömiseen tai herkkujen napsimiseen lämpimän ruoan sijaan. Pysyy mieli virkeänä ja kehokin toimivampana. Kokeile ja innostu!

 

Vastaa