Keväinen kuusenkerkkä ja kesäinen hortoilu

Kuusenkerkkäkausi meni jo tältä vuodelta ja vaikka nuo kauniin vaaleanvihreät uudet kasvut ovat tuttuja lapsuudesta vasta hiljattain olen hoksannut syödä niitä. Tänä keväänä kuljin aamuin illoin kaikista parhaimman kotipihan ”varastoni” ohi napaten aina pari-kolme suoraan suuhuni naposteltavaksi. Hortoilu sanana on aika hauska – jossain välissä taisimme myös unohtaa mitä kaikkea hyödyllistä pihamaalta löytyykään syötäväksi asti.

Kerkkien eli vaaleanvihreiden pehmeiden vuosikasvaimien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, joten on enemmän kuin oivallista, että omasta pihapiiristä pesäkuusia löytyy peräti kolme. Eteläpihan perennapenkin kuusi on aina upeassa kunnossa. Sen sijaan takapihan varjoisemmat kuuset odottavat vielä parhainta kasvuaan.

Kuusenkerkät sopivat sellaisenaan salaattiin. Niiden mieto, makeahko maku antaa hienon vivahteen keittoihin, muhennoksiin tai siirappiin. Kuusenkerkistä voi hauduttaa piristävää teetä tai niistä voi tehdä kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa.

Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kuusenkerkkästä valmistettua siirappia on käytetty perinteisesti yskänlääkkeenä sekä keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Kuusenkerkkien pureskelun on uskottu vaikuttavan suun ja hampaiden hyvinvointiin sekä flunssaan.

Lähde: Suomen Luonto

Ensi kevättä ajatellen hakusanoilla kuusenkerkkä ja kuusenkerkkä reseptit löytyy monenmoista erilaista reseptiä vaikka mihin ruokalajiin ja juomaan.

Oma suosikkini on tuttu smoothie sillä se on niin helppo ja hyvä välipala mukaan otettavaksi ja nautittavaksi vaikka iltapäivällä. Alla keväinen sekoitus kuvineen kaikkineen. Sekasalaattiini ryöpsähti myös pieni kourallinen kerkkiä ihan sellaisenaan. Ja hei, kun iskee olo, että nyt jotain tekee mieli: kuusenkerkkää voi keväällä hakea pihalta suoraan suuhun tai myöhemmin pakkasesta. Toki aika näyttää onko pakkaskerkkä sen väärti.

Metsäsmoothie

3 dl mustikoita
puolikas avocado
pieni kourallinen kuusenkerkkiä
kourallinen lehtikaalta tai koivunlehtiä
raikasta kylmää vettä
ripaus kanelia
tippa hunajaa jos kaipaat vähän makeutta

KerkkäMetsäSmoothie

Erilaiset kokeilut kausivaihtelujen mukaan piristävät mieltä ja kehoa!
Toki pieni taustatyö kannattaa aina. Yksi hyvä kanava luonnon antimiin pitkin vuotta on Hortoilu osoitteessa www.hortoilu.fi

Juuri nyt ajankohtaisena löytyy ohje juhannussalaattiin.

Vastaa