Kananmunia pöytään

Kananmunasta ja sen kolesterolista on puhuttu maailman tovi ja aihe tuntuu jatkuvan. Samalla on usein ohitettu sen ravintosisällön monipuolisuus. Itse muistan jo hyvin nuoresta nämä keskustelut ja toisaalta munalla töihin mainokset. Muistan myös 80-luvulla mainostetun kananmunadieetin, jolloin kananmunien varaan rakennettiin lähes kaikki päivän ateriat. Huonostihan siinä lähipiirini tapauksessa lopulta kävi. Toki paino putosi hetkellisesti mutta niin putosi jaksaminen ja kaikki niin sanotut edut löivät takaisin ja lujaa.

Minulta kysytään aina silloin tällöin voiko munia oikeasti syödä monta päivässä. Perustuen etenkin omaan kokemukseeni vastaan, että perusterve ilman kolesteroliongelmia voi syödä useammankin. Itse olen syönyt jo vuosia 1-4 päivässä ja mittauksin todettuja kolesterolihaasteita ei ole.

Ruoan kautta saatuun kolesteroliin (hyvä tai paha – HDL tai LDL) reagoiminen on hyvin yksilöllistä. Oman reagointinsa voi testauttaa terveydenhuollossa: mittauta siis veren rasva-arvot, syö sitten muutama viikko muna tai useampi päivässä ja mittauta uudestaan. Huomaa siis kysyä molemmat arvot sekä pitää muu ruokavalio ennallaan. Näin tulos on luotettavampi.

LDL (low density lipoprotein) kuljettaa kolesterolia kudoksiin, myös valtimoiden seinämään. Mitä suurempi LDL-kolesterolin määrä on, sitä enemmän kolesterolia kudoksiin kertyy. Siksi LDL-kolesteroli kuvastaa yleensä paremmin valtimokovettumataudin vaaraa kuin kokonaiskolesteroli.
MIKSI MINÄ JA USEAT YSTÄVÄNI SITTEN SYÖMME KANANMUNIA?

Ravintosisällön takia tietenkin – ja Friidojen. Haluan itse uskoa, että Vaahteramäki Farming tuottaa meille iloisten vapaiden kanojen munia sisältäen juuri nämä erinomaiset proteiinit, seleenin, A-, D- ja B-vitamiinit ja hyvät rasvahapot. Friidat maistuvat hyvälle ja netti on pullollaan erinomaisia kananmunareseptejä. Aina välillä on sekin tilanne, että ei olekaan mitään kivaa syötävää – no munasta on moneksi ja se on lisäksi hyvä lisä vaikkapa puuron joukkoon vispattavaksi. Oma pitkäaikainen aamuherkkuni marjojen kera!

Tämän illan lastissa oli lopulta 14 kennoa eli yhteensä 420 kananmunaa.
Puhtaat ja ehjät kennot kannattaa kierrattää takaisin käyttöön
Joulu on tulossa – kananmuna sopii hyvin myös erilaisten kalojen kanssa
Kananmunan ravintosisältö / 100 g – yksi muna painaa noin 55 g
energiaa 143 kcal/597 kj
valkuaisaineita 12,5 g
hiilihydraatteja 0,3 g
proteiinia 12,5 g
rasvaa 10,3 g
A-vitamiinia 263,2µg
D-vitamiinia 2,2 µg
Folaattia 58,3 µg
B12 -vitamiinia 2,5 µg
Seleeniä 24,9 µ

HS:n jutussa (lokakuu 2014) hauska lainaus noin kymmenen minuutin haastattelustani Vaahteramäen MunaEggsPress-pysäkillä Kivenlahdessa

Maajussin munataksi villitsee kaupunkilaiset – asiakkaita jo yli kaksituhatta

Vastaa